Column: Groen gas

13 jan 2020, 8:28 Column
pn05082016 windmolens eaz kolham9
Artizzl media

De inkt van de column van vorige week was nog niet droog, of de gemeente De Wolden had alweer het landelijke nieuws gehaald. Dit keer was het De Telegraaf die berichtte dat De Wolden helemaal niet van het gas af wil, maar de bestaande infrastructuur wil gebruiken voor groen gas. Het openingsartikel op een van de binnenlandpagina’s werd gevolgd door een item op de radio bij Business Nieuwsradio (BNR) en een artikel in het AD.

Wie de Meppeler Courant leest en een goed geheugen heeft, weet dat het standpunt van het college in feite oud nieuws is. Al in 2017 verkondigde toenmalig wethouder Jan ten Kate dat De Wolden het bestaande netwerk graag wil gebruiken voor toekomstig groen gas, er werd in 2018 een convenant met NV Rendo gesloten voor de energietransitie met 2030 als stip op de horizon. In september 2019 trok een bus vol belangstellenden en betrokken ondernemers uit De Wolden en buurgemeenten, nu met wethouder Gerrie Hempen, langs NAM-locaties van het Wijker gasveld. Bestaande NAM-leidingen kunnen na sluiting van een boorlocatie gebruikt worden voor distributie van groen gas. Waarom zou je een bestaande infrastructuur weggooien, terwijl die gewoon een tweede leven kan krijgen?

Voorloper

Landelijk gaan de ogen ook open dankzij voorloper De Wolden, lagere overheden, ondernemers en andere instanties zien nu dat ze niet als makke schapen achter de rijksoverheid aan moeten lopen, die onder druk van een maatschappelijke discussie roept dat we allemaal van het gas af moeten. Wel van het aardgas, maar niet van groen gas, want daar liggen vooral op het platteland grote mogelijkheden. En wat te denken van waterstof? De techniek schrijdt snel voort en het kan maar zo zijn dat waterstof de oplossing wordt van ons gasprobleem.

De druk die op de samenleving wordt uitgeoefend dat we allemaal maar een warmtepomp aan moeten schaffen - ondanks de hoge prijzen en de geluidsoverlast die deze apparaten kunnen geven – mag best wat meer tegengas opleveren. Zoals al langer vanuit De Wolden, waar vooruitstrevende mensen wonen. Denk maar de mensen uit het pittoreske Ansen, waar de coöperatie energieKansen een voorbeeldfunctie vervult voor heel Nederland. Voor energieKansen is 2020 overigens wel een cruciaal jaar, want dat was in dit dorp lang geleden al de stip op de horizon. In 2020 moet Ansen energieneutraal zijn.

Echten robuust

Ondertussen kwam deze week het bericht van waterschap Drents-Overijsselse Delta dat de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Echten weer in gebruik genomen wordt. De slibverwerking wordt weer opgepakt en hier geldt het credo Echten Robuust . Het ingebrachte slib moet groen gas en biogas opleveren, dat wordt teruggeleverd aan het net of aan de omgeving. Dat kan dan mooi in het Wolder gasnetwerk gepompt worden. De samenwerkende partners in De Wolden doen er goed aan om weer een bus te laten rijden door de omgeving, maar dan met Haagse beleidsbepalers. De uitnodigingen naar Mark Rutte, Eric Wiebes, Jesse Klaver en een pak ambtenaren kunnen de deur uit, wees welkom in duurzaam De Wolden.