Zuidwolde – De gemeente De Wolden is nog steeds in trek als plek om te wonen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over 2019 tot 1 december. In De Wolden kwamen er 26,6 burgers bij per 1.000 inwoners. Het merendeel komt door verhuizing naar De Wolden: 6,4.
De gemeente De Wolden doet het van de Drentse plattelandsgemeenten het beste wat bevolkingsgroei betreft. In Midden-Drenthe, Coevorden en Emmen daalt het aantal inwoners zelf. Meppel (+33,2) en Hoogeveen (+15,7) doen het als stadsgemeenten ook goed.
Opvallend is dat de groei van het aantal inwoners in De Wolden al jarenlang blijft aanhouden, terwijl keer op keer een krimp voorspeld wordt door de deskundigen. Wel blijkt uit de CBS-cijfers dat de natuurlijke aanwas wel achterblijft met een cijfer van -0,6 per 1.000 inwoners. Het migratiesaldo bedraagt 1,7.
In de regio oefent de gemeente Staphorst de meeste aantrekkingskracht uit: daar kwamen er per 1.000 inwoners liefst 42,8 bij. De natuurlijke aanwas was 8,6, maar er verhuisden 23,9 mensen per 1.000 inwoners. Westerveld kreeg er 20,7 inwoner per 1.000 bij, Hardenberg 22,6 en Steenwijkerland 21,7. Midden-Drenthe leverde er 4,7 in.
Uit de CBS-cijfers blijkt dat de bevolking in kleinere gemeenten rond de grote steden relatief gezien het sterkst groeide, vooral door verhuizingen vanuit andere gemeenten. In absolute zin kregen de grootste steden er de meeste inwoners bij, voornamelijk door immigratie. Het aantal gemeenten met bevolkingskrimp nam voor het tweede achtereenvolgende jaar af.
In absolute zin groeiden de grote steden het sterkst. Amsterdam kreeg er in 2019 bijna 11 duizend inwoners bij, Den Haag bijna 8 duizend, Rotterdam bijna 7 duizend en Utrecht bijna 5 duizend. De top tien wordt volgemaakt door de middelgrote steden Almere, Eindhoven, Tilburg, Arnhem, Groningen en Haarlem. In verhouding tot het aantal inwoners groeide Almere van deze steden het hardst, met 18 per duizend inwoners.