DAJK en provincie Drenthe vinden elkaar in frustratie

03 nov 2022, 16:59 Nieuws
assen dajk
DAJK

Assen - De vergunningverlening rond de agrarische sector stokt, financiering is onmogelijk en bedrijfsovernames liggen stil. Het is het gevolg van de grote onzekerheid en onduidelijkheid rond de juridische crisis rond het stikstofbeleid. “Dat frustreert ons enorm”, zegt Léon Enting, provinciaal bestuurder van Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK). Ook de provincie is gefrustreerd. Gedeputeerde Henk Jumelet wil aan de slag, maar moet wachten op duidelijkheid en geld vanuit Den Haag.

Met bijna 100 leden was Drents Agrarisch Jongeren Kontakt woensdagavond op bezoek bij Provincie Drenthe. In de statenzaal werd uitleg gegeven over de stand van zaken rond de stikstofaanpak, de totstandkoming van de gebiedsgerichte aanpak en de vrijwillige pilot op initiatief van boeren in Veenhuizen. Daarnaast was er over en weer veel ruimte voor kritische vragen en discussie.

DAJK maakt zich ernstig zorgen over het perspectief voor de jonge boeren. Door de onzekerheden liggen overnames stil. “We krijgen nu nergens financiering voor”, zegt Enting. Daarnaast vindt DAJK dat veel te eenzijdig wordt gekeken naar bedrijfsbeëindiging als middel om de stikstofuitstoot aan te pakken. “Terwijl er ook veel technische oplossingen mogelijk zijn. Nederland is groot geworden als landbouwland dankzij onze vakkennis en innovatieve aanpak. Daar is nu te weinig aandacht voor. We krijgen het gevoel dat we als landbouw worden weggedrukt.”

Juridische haken en ogen

Jumelet legde uit waardoor de provinciale aanpak niet van de grond komt. 110 Bedrijven meldden zich voor vrijwillige uitkoop of andere oplossingen. Vier daarvan, twee varkensbedrijven en twee melkveebedrijven, worden nu afgewerkt. De provincie kan met de overige bedrijven niets doen om twee redenen: het geld blijft in Den Haag nog op de plank liggen en de kaders van de opkoopregeling zijn zo strak dat de overige bedrijven daar niet tussen passen. Ook de impasse rond PAS-melders en interimmers kan niet worden opgelost vanwege juridische haken en ogen. En om dezelfde reden is extern salderen ook nog niet mogelijk, kregen de DAJK-leden te horen. Deze zaken moeten op nationaal niveau worden opgelost.

Provincie Drenthe heeft hart voor de landbouw, zei Jumelet, en snapt dat jonge boeren verder moeten kunnen. Maar de provincie kan de aanpak rond het stikstofbeleid niet concreter maken voordat er duidelijkheid komt vanuit Den Haag. Terwijl de provincie volgens de wet op 1 juli 2023 het provinciale plan voor gebiedsgerichte aanpak klaar moeten hebben. Enting: “Dat wordt kort dag. De tijd tikt door. DAJK vraagt daadkracht, ondernemendheid en flexibiliteit van provincie en overheid. Wij willen als sector graag meedenken in de aanpak.”

DAJK

Het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK) is een vereniging voor agrarische jongeren in Drenthe. De leden zijn 16 tot en met 35 jaar en hebben een klik met de agrarische sector. Veel leden zijn (potentiële) bedrijfsopvolgers, anderen werken in de periferie van de sector. DAJK staat voor gezelligheid, wil her- en erkenning bieden aan de leden en werkt aan de agrarische toekomst van de leden.

Foto: DAJK