Zuidwolde - In april 2020 is Thuiskompas gelanceerd. Eén website waarop alle Drentse woningcorporaties hun beschikbare huurhuizen aanbieden, ok in de gemeente De Wolden. Twee jaar later hebben de deelnemende corporaties voor de tweede keer onderzocht hoe Thuiskompas wordt gewaardeerd. Wat blijkt: de bekendheid van Thuiskompas is gegroeid en de gebruikers geven de site een 7,5.
Thuiskompas is een initiatief van Actium, De Volmacht, Domesta, Lefier, Stichting Eelder Woningbouw, Woonborg, Woonconcept en Woonservice en hun 12 huurdersorganisaties. Bert Moormann, directeur-bestuurder bij Domesta: ”We zijn met Thuiskompas gestart, omdat we woningzoekenden overzicht en gemak wilden bieden. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 80% de website gebruiksvriendelijk vindt en zo’n 75% informatie gemakkelijk kan vinden. Daarin zijn we als samenwerkende corporaties geslaagd. Maar er zijn ook verbeterpunten, betere foto’s van de woningen bijvoorbeeld, of zoeken in een bepaalde wijk. Daar gaan we mee aan de slag.”
Sinds de lancering van Thuiskompas, op 28 april 2020 zijn meer dan 12.500 huizen via www.thuiskompas.nl verhuurd. Inschrijven is gratis en via handige uitlegvideo’s wordt uitgelegd hoe het werkt. Bert legt uit: “Thuiskompas is gelanceerd in coronatijd. Het was daardoor niet mogelijk om woningzoekenden persoonlijk te helpen bij hun inschrijving. We hebben best getwijfeld of de lancering door kon gaan. Het is goed dat we dit toch gedaan hebben, uit het onderzoek blijkt dat gebruikers de site duidelijk, eenvoudig en betrouwbaar vinden. En dat willen we ook zijn, een betrouwbaar en behulpzaam samenwerkingsverband om woningzoekenden in Drenthe te helpen aan een sociale huurwoning”.
Het onderzoek is uitgevoerd onder woningzoekenden die staan ingeschreven bij Thuiskompas en overige inwoners van Drenthe. Beide groepen kennen Thuiskompas. 35% van de niet-gebruikers, kent Thuiskompas, een mooie groei ten opzichte van 2 jaar geleden. Hans van Gellecom van Huurdersplatform SAM is vanaf het begin betrokken bij Thuiskompas: ”Iedereen die in aanmerking komt voor een sociale huurwoning kan zich nu inschrijven voor één platform. Toch willen we ook bij de inwoners die nu geen huis huren meer onder de aandacht brengen dat ze zich gratis kunnen inschrijven. Zo kunnen ze inschrijftijd opbouwen en als het nodig is, snel een geschikte woning vinden. We blijven daarom werken aan een grotere naamsbekendheid”, besluit Hans.
In 2021 is eenzelfde onderzoek uitgevoerd. De uitkomsten van dit onderzoek hebben direct bijgedragen aan een verbeterplan dat deels al is uitgevoerd. De structuur van de website is overzichtelijker gemaakt en teksten zijn aangepast. Een flinke stijging (van 68% naar 78%) is te zien in het aantal gebruikers dat het aanbod van de huizen overzichtelijk vindt. In 2023 wordt de website verder verbeterd.