Zuidwolde - Asperges, het is een bijzondere groente. Aan ons oog onttrokken groeit het witte goud in de Drentse grond om nú geoogst te worden. En dat oogsten heet dan steken, dat door een zorgvuldige mensenhand wordt gedaan. Het relatief korte oogstseizoen zorgt ervoor dat de aantrekkingskracht voor de liefhebber nog groter wordt. Maar niet alleen de asperge steekt tussen zijn kop boven het maaiveld van de anderen groenten uit. Ook de telers vallen op!
Vijf Drentse telers, waaronder Weiland uit Zuidwolde, zoeken de samenwerking op onder de vlag Dubbel Drents. Elke ondernemer heeft een eigen unieke wijze van bedrijfsvoering. Alle vijf delen eenzelfde ambitie: bewust ondernemen in nauwe samenwerking met de regio. Zo zoeken ze samen nog meer regionale afnemers, want dat zorgt voor minder transport en is dus duurzamer. En als die afnemer een grote is, dan zorgen ze samen voor voldoende aanbod van een puike kwaliteit. Ze delen kennis en ervaringen onderling om nog slimmer en duurzamer te telen en zeker ook om elkaar te stimuleren een duidelijke rol als regionale ondernemer op te pakken.
Voor ons allemaal geldt dat als er verse asperges op tafel komen, dit een feestje is. Veel Bourgondiërs grijpen het aspergeseizoen aan om een restaurant te bezoeken. Anderen hebben als traditie om de zaterdag voor Pasen hun plaatselijke aspergeteler op te zoeken en op eigen wijze de witte groente te bereiden om het paasfeest te vieren. Dat het eten van asperges de feestvreugde vergroot, kunnen we dus wel stellen. Bij kwekerij Weiland zijn ze het hartstochtelijk daarmee eens, samen met plaatselijke restaurants organiseren ze de al befaamde Aspergeoogstfeesten. Aspergeboerderij Sandur startte zelfs een Fresh Food Academy op die verschrikkelijk lekkere culinaire activiteiten in samenwerking met regionale koks bedenkt.
Alle vijf de telers zetten graag hun deuren open op eigen erf. Ze verkopen hun asperges rechtstreeks vers van het land en geven daarbij graag tips voor het behoud van de kwaliteit en verrassende bereidingen. Maatschap Dilling verkoopt niet alleen asperges rechtstreeks aan de consument, maar ook blauwe bessen van eigen bodem. De aspergetelers hebben zo’n passie voor hun vak en product dat ze dit graag delen. Bij Aspergeboerderij Hoorn kun je bijvoorbeeld elke zaterdagmiddag in het aspergeseizoen met boer Hermen het veld in, helemaal gratis. Het team Sturing in Hooghalen, dat ook een LeerWerkCentrum voor de regio is, verzorgt twee soorten excursies. De keuze bij aspergeboerderij Sandur is tussen workshops, excursies en een arrangement in samenwerking met het Smalspoormuseum.