Energieneutraal kunstwerk in Ansen onthuld

01 aug 2018, 18:37 Nieuws
pn01082018 energiekunst ansen1
Artizzl media

Ansen - Het kunstwerk de Aanser Energie Anwiezer geeft sinds vanmiddag aan hoe het is gesteld met de groei van het dorp naar energieneutraliteit. Het houten kunstwerk van dorpsgenoot Hugo Galama werd onthuld door Pieter Buiten, een van de oudere leden van de coöperatie energieKansen.

Ansen is misschien wel het meest actieve dorp op het gebied van duurzaamheid en energie van heel Nederland. Dat uit zich onder meer in de aanleg van twee zonnecentrales op Rheebruggen en het realiseren van een proefinstallatie voor rioolslibvergisting. Eerst wordt op kleine schaal onderzoek gedaan, zodat er binnenkort daadwerkelijk veel groen gas geproduceerd kan worden. Ansen werkt hierin samen met gemeente, waterschap en provincie. Volgens de mensen van energieKansen een project met landelijke potentie.

pn01082018 energiekunst ansen5
Kunstenaar Hugo Galama bevestigt de laatste tak.

Zonneweides

Daarnaast is er het project ‘zon op land’, in Ansen vinden ze alleen zonnepanelen op daken niet voldoende. Zonneweides zijn noodzakelijk en ze hebben al enkele locaties op het oog. Dan is er nog het Postcoderoosproject voor gezamenlijk gebruik van zonnepanelen. Dit project start deze zomer met de installatie van zonnepanelen op het dak van de pluimveehouderij van de familie Laarman in Ruinen. Zestien huishoudens maken hiervan gebruik.

Dan is er tot slot nog Ansen digitaal energie-eiland, een

project in samenwerking met CGI om de opgewekte energie in Ansen direct lokaal weer af te leveren. ‘Zo hoeven we niet eerst te leveren aan een energiemaatschappij, zoals dit nu gebeurt, om vervolgens de energie via een administratieve handeling en de nodige kosten weer terug te krijgen. Dat onderzoeken we nu met de data van de slimme meters. Hier zijn we deze zomer met een aantal deelnemers in Ansen mee gestart. Deze werkwijze biedt veel perspectieven voor de toekomst.’

[caption id="attachment_17985" align="alignleft" width="300"]

Kunstwerk

Op het brinkje in Ansen kwam vanmiddag een aantal betrokken inwoners bijeen om de onthulling mee te maken. energieKansen had daarbij zelfs aan een koelkast met verfrissingen gedacht, uiteraard aangesloten op zonnepanelen. Voor Albert Smand van energieKansen alle reden om vrolijk te zijn. ‘Uit de bestuursvergadering kwam naar voren hoe we kunnen laten zien waar we staan. Dat kan op een moderne manier met een monitor die gekoppeld is aan een computer, waarop precies te zien is wat er aan energie gewonnen wordt. Dat kan ook op een kunstzinnige manier, de mensen die daarvoor waren, hebben gewonnen’, aldus Smand.

Hugo Galama werd gevraagd en die kwam al vlot met een idee. ‘Ik vond dat het in ieder geval iets bloemachtigs moest worden. In Ansen groeien we naar duurzaamheid en een bloem staat daar symbool voor. Maar deze bloem geeft ook aan dat we er nog niet helemaal zijn’, legde Galama uit. Hij had een apart blad gemaakt, dat terplekke bevestigd werd, maar pas als het helemaal omhoog staat, is Ansen waar het moet zijn. ‘Het hangt nu nog een beetje slap, maar in 2020 staat het vast goed.’ Galama vertelde erbij dat het hout behandeld is met lijnolie en in ieder geval tot 2020 mee gaat.

De energiecoöperatie energieKansen is al meer dan vijf jaar bezig met de doelstelling ‘Ansen energieneutraal’. Op het vlak van duurzaamheid vervult Ansen een voortrekkersrol.