Zuidwolde – Omdat het wat langer duurt voordat fondsen over de brug komen met subsidies voor de activiteiten van Wiede Wold, heeft de gemeenteraad besloten voor een bedrag van 400.000 euro garant te staan. „Het proces van de fondsenwerving kost wat meer tijd dan we verwacht hadden, maar ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken”, zei wethouder Albert Haar.
Er staat in totaal een bedrag van liefst 625.000 euro uit bij fondsen voor subsidieaanvragen, maar daarover is door die fondsen nog geen besluit genomen. Er is al wel 150.000 euro binnen. Niet alle fondsen keren echter direct uit als ze ja hebben gezegd. Het betekent dat Wiede Wold per 1 januari een liquiditeitsprobleem heeft. Door een gemeentelijke garantstelling stellen banken kredietfaciliteiten wél vast, wat stichting Wiede Wold rust geeft.
Onder meer een bijdrage vanuit het Ministerie laat wat langer op zich wachten omdat het kabinet demissionair is. Het college besloot in mei van dit jaar ook al om garant te staan voor 100.000 euro, maar daar is uiteindelijk door het bestuur van stichting Wiede Wold geen gebruik van gemaakt.
Wiede Wold is de paraplu waaronder alle activiteiten van het jaar van De Wolden als culturele gemeente van Drenthe worden gehouden. Na een aanloop van wat kleinere activiteiten, gaat het in 2024 helemaal los met onder meer de bouw van een circulaire afvalkathedraal in Koekangerveld en de theatervoorstelling Atropos die daar ruim een maand klang wordt gespeeld.
Voorzitter Bianca Grote Beverborg van stichting Wiede Wold sprak voorafgaand aan de raadsvergadering in en spiegelde de aanwezigen voor wat er allemaal op stapel staat en wat er allemaal al gerealiseerd is. De verschillende raadsfracties lieten zich ook positief uit over Wiede Wold, maar Marcel Hulst (VVD) vroeg zich wel af wat de inschatting van de wethouder was of dat geld er allemaal komt. Albert Haar was er duidelijk in en ziet het positief in.
De raadsleden waren niet van plan om de garantstelling tegen te houden. „Als het niet doorgaat betekent dat een schadepost voor de gemeente, maar ook imagoschade”, vatte Karin Brouwer namens het CDA samen. Een door het college geschetst alternatief – een renteloze lening van vier ton – werd niet handig geacht.