Green Edge biedt natuurlijke uitdaging voor iedereen

05 aug 2018, 9:46 Nieuws
green edge ondernemers foto sander drooglever 1
Sander Drooglever

Pesse - Het is misschien wel het meest uitdagende recreatieve plan in de wijde regio: het Green Edge Outdoor & Adventure Park dat op het terrein achter het multifuel tankstation Green Planet gepland staat. Een klimbos, natuurlijk speelpark en boomtoppenpad met een lange reeks aan actieve mogelijkheden. Voor iedere leeftijd is er een uitdaging.

Het dagrecreatieve aanbod in Zuidwest-Drenthe krijgt dankzij de plannen van Richard Veldboer van Lifestyle Adventures en Edward Doorten van Green Planet een enorme opkikker. De inzet van natuur en gezondheid staan bij de plannen centraal. In Green Edge komen duurzaamheid, natuur en gezondheid terug in uitdagende klimparcoursen, adventuregames en een compleet indoorprogramma. Binnen Green Edge is er ook aandacht voor educatie en biedt de locatie uitstekende faciliteiten voor de leiderschaps- en teamtrainingen die Lifestyle Adventures haar klanten biedt. Bovendien wordt het Outdoor & Adventure Park startpunt van (sport)activiteiten, zoals de Green Mountain Tour die op 15 september voor de derde keer plaatsvindt.

Green Planet gelooft in de verbondenheid van mens en natuur. Met het Green Edge Outdoor & Adventure Park zorgt Green Planet ervoor dat mensen hun energie kwijt kunnen in de natuur en dat ze energie krijgen van de natuur. Het Outdoor & Adventure Park biedt een bijzondere belevenis vol ontdekking en uitdaging voor jong en oud.

green edge ondernemers foto sander drooglever 2
De ondernemers.

Dat Richard Veldboer en Edward Doorten gaan voor uitdaging en innovatie, blijkt uit de indoor plannen voor Green Edge. Interactieve ‘floorgames’ waarbij spellen gespeeld kunnen worden die op de vloer geprojecteerd worden. Interactief klimmen op een speciale meedraaiende klimwand wordt dankzij een VR-bril een uniek klimavontuur. ‘Voor zover ons bekend, is dit nog nergens anders vertoond. Het wordt sowieso een Nederlandse primeur’, vertelt Richard Veldboer. Voor het echte klimwerk leggen we buiten een groot klimpark aan.

Het ontstaan

De plannen voor Green Edge vinden hun oorsprong in de behoefte om beter zichtbaar te zijn vanaf de snelweg. ‘Een langgekoesterde wens vanaf het eerste uur’, zegt Doorten daarover. ‘Wij stoppen straks anderhalf miljoen euro in het waterstofproject, dat is voor een deel overheidsgeld. Maar dat kunnen wij de mensen op de snelweg niet makkelijk vertellen. Het is een parel in een oester, maar de schelp zit dicht.’

Borden langs de snelweg staat Rijkswaterstaat niet zomaar toe. De gemeente Hoogeveen heeft begrip voor de wens van Green Planet om beter zichtbaar te zijn. ‘Logisch’, zo geeft de gemeente aan. ‘Buiten dat passen de duurzame brandstoffen die door Green Planet worden aangeboden erg bij de duurzaamheidsambities van de gemeente Hoogeveen. De uitlaatemissies op de A28, op grondgebied van de gemeente, worden namelijk toegerekend aan de gemeente Hoogeveen. De meer schone, duurzame en klimaatneutrale brandstoffen kunnen ons alleen maar helpen.’

Een mast vond de gemeente wat te eenvoudig. Vanuit de werkorganisatie kreeg Doorten mee om na te denken over een laagdrempelige attractieve voorziening voor gezinnen. ‘We zijn na gaan denken en kwamen tot het leggen van een verbinding met de natuur, met daarin uitdaging voor alle leeftijden van het gezin. Natuur sluit naadloos aan bij het duurzaamheidsgedachtegoed van Green Planet’, aldus Edward Doorten.

Samenwerking

Green Planet heeft Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Natuur & Milieufederatie, IVN en het Recreatieschap uitgenodigd om mee te denken over de manier waarop er verbinding met de natuur kon worden gemaakt. Van één van die vijf partijen kwam het idee van de uitkijktoren, waarin meerdere elementen samenkomen: bekendheid voor Green Planet, integratie van een bestaande zendmast en een toeristische trekker met uitzicht over het Nationaal Park het Dwingelderveld. Om de ruimte optimaal te benutten werd het idee van een boomtoppenpad aangereikt door architectenbureau B+O.

[caption id="attachment_17997" align="alignleft" width="300"]

Van het één kwam het ander. Daarom ligt er nu een breed gedragen projectplan voor een klimpark en een belevingsbos-speelbos, met daaraan toegevoegd indooractiviteiten. Drenthe is een provincie waar veel toeristen vrije tijd en vakantie doorbrengen. Bij mooi weer is er genoeg te doen, maar bij slecht weer is dit te beperkt, zo werd door de provincie Drenthe aangegeven. ‘De indoor-zone met indooractiviteiten kan en zal een bijdrage leveren om toeristen ook met slecht weer te voorzien en vast te houden in Drenthe’, zo geeft Richard Veldboer aan.

Veel partijen dachten mee, ook Rijkswaterstaat, dat grond beschikbaar heeft gesteld voor boscompensatie. Natuurorganisaties zijn volgens Veldboer blij dat Green Edge bijdraagt aan regulering van bezoekersstromen. ‘Green Edge is een verzamelplaats voor verschillende doelgroepen en biedt voor elk wat wils: rust, educatie, ontwikkeling en avontuur.’

Namens Staatsbosbeheer onderschrijft teamleider Godfried Vis van de regio Zuidwest-Drenthe de woorden van Veldboer. ‘De plek is qua zonering voor het natuurbeheer wel gunstig. Je kunt vanuit zijn plek op een andere manier het gebied in, waarbij je ook het tussenliggende gebied verkent. En het publiek wordt beter over de regio gespreid’, verwacht Visch. Staatsbosbeheer is goed te spreken over de vergroening van de wegen, waar Green Planet een mooie bijdrage aan levert. ‘Wij zien de ondernemers vooral als een partner in de thema’s duurzaamheid en mobiliteit.’

Kano van Pesse

Green Edge heeft volgens de plannen van de beide initiatiefnemers ook oog voor cultuur. Het verhaal van de Kano van Pesse (het origineel van meer dan 10.000 jaar oud, is te zien in het Drents Museum, Assen) wordt vanuit Green Edge aangedragen via een wandelroute. De route brengt de wandelaar nabij de vindplaats van de eeuwenoude kano. Een infopunt biedt verhalen hoe de streek er 10.000 jaar geleden uitzag en hoe men toen leefde. Een boek over de Kano van Pesse, dat onlangs op initiatief van de Bibliotheek te Hoogeveen is uitgebracht, bevat spannende kinderverhalen. ‘Bij ons infopunt komt een replica, geeft Edward Doorten aan. Daar kun je in plaatsnemen en als je een foto maakt, waan je je in de tijd van toen.’ ‘Ode aan de Kano van Pesse’, wordt het project genoemd waar meerdere liefhebbers van cultuur en historie aan deelnemen.

De gemeente Hoogeveen omarmt al deze plannen graag. De gemeente gelooft erg in een hechte samenwerking met ondernemers die willen investeren in de gemeente Hoogeveen. Doorten is op zijn beurt erg tevreden over de samenwerking. ‘Een bestemmingsplanprocedure vergt een jarenlange nauwe afstemming en zeer veel toetsingen aan de wet. Dit verloopt uiterst plezierig. We krijgen veel nuttige en goede aanbevelingen van de gemeente Hoogeveen’, zegt Edward Doorten.

Kansen voor Pesse

Doorten verwacht dat de plannen voor Green Edge ook voor het dorp Pesse aantrekkelijk zullen zijn. ‘Een dorp dat ophoudt zich te verbeteren, houdt op te bestaan’, is de redenatie van Doorten. ‘De plannen voor Green Edge leveren een goede bijdrage aan de leefbaarheid en zetten Pesse op de kaart.’ Het belevenissenbos en het Speelbos worden openbaar toegankelijk. Net zoals de jeugd van Pesse nu ook al komt spelen, blijft dit zo het geval. Het klimpark is vanzelfsprekend tegen betaling toegankelijk. Omwonenden vroegen of dit voor hen gratis kon zijn. Sympathiek idee, maar dan wel voor alle Pessenaren. Gedurende de eerste twee jaar na opening is het klimpark gratis toegankelijk voor de inwoners van Pesse en Eursinge, mits er ruimte is.

Het Outdoor & Adventure Park wordt energieneutraal aangelegd, geheel in stijl met het naastgelegen Green Planet. Zonnecollectoren wekken stroom op voor de blokhutten en de horeca. Warmte komt uit openhaardhout en pallets en warm water uit zonneboilers. Indoor komt er een waterstoflaboratorium, waar twee mensen op een fiets de waterstofcentrale in werking kunnen zetten. De opgewekte waterstof wordt weer omgezet in stroom waardoor twee miniatuur raceauto’s tegen elkaar racen. Facts en educatie komen hier bij elkaar. Voor kinderen erg boeiend, denken de initiatiefnemers.