Ruinerwold – Er moeten nog heel wat zonnepanelen op de daken gelegd worden, maar als de klus geklaard is, heeft Vos bv in Ruinerwold de grootste zonnecentrale van de wijde regio. Zo’n 3.500 panelen leveren samen 1,2 miljoen kWh aan stroom op.
Naast loonbedrijf en specialist in het onderhouden van golfbanen, is Vos bv begin volgend jaar ookstroomboer. ,,We hadden drie grote schuren met asbest daken en hebben eens geïnventariseerd wat verwijderen van asbest en plaatsen van stalen dakplaten zou gaan kosten. Dat was best veel, toen hebben we besloten er een verdienmodel van te maken”, legt directeur Albert Timmerman van Vos bv uit. Hij vertelt informatieavonden bezocht te hebben, onder meer over een Energieneutraal Ruinerwold. ,,Ik vind zo’n klus collectief aanpakken een prima zaak, alleen schoot het niet op. We hebben in 2017 besloten het zelf maar te doen en hebben de samenwerking gezocht met GroenLeven BV in Heerenveen”, verwijst hij naar de specialist in het ontwikkelen van grootschalige zonne-energie. ,,Die hebben voor ons de SDE-subsidie aangevraagd. Zonder subsidie kun je zo’n project niet realiseren, nu zitten we in ieder geval vijftien jaar goed.”
Eind augustus 2018 kreeg Vos bv de toezeggingen voor de subsidie binnen. ,,Maar we zaten midden in een hele drukke tijd met de maïsoogst en andere werkzaamheden, we hebben het even laten liggen. Uiteindelijk hebben we met netbeheerder Enexis afspraken kunnen maken over upgrading van het netwerk. Er wordt hier een extra transformatorhuisje gebouwd. In februari van dit jaar hebben we alles direct getekend. En betaald. Tekenen bij het kruisje”, lacht Timmerman. ,,Dan hebben we de garantie dat het goed komt en pas dan begint de stroomhandel. Je kunt de stroom pas verkopen als je een EAN-Code hebt, dit is echt een hele nieuwe markt voor ons. 25 Jaar tractoren en machines kopen en weer verkopen lukt wel aardig , maar zoveel stroom verkopen is wel even een ander dingetje.” Er werd voor gekozen om zaken te doen met Vattenfall, het Zweedse energiebedrijf dat NUON over heeft genomen.
Het hele project betekende voor Vos bv een flinke investering met een zeker risico, maar de subsidie dekte een groot deel van de gevaren af. ,,De stroombehoefte wordt niet minder, we hebben een terugverdientijd van het gehele project inclusief vervanging van de daken in tien tot elf jaar. We verkopen nu het eerste jaar alle stroom aan Vattenfall en kopen voor ons eigen bedrijf gewoon weer wat stroom terug. Als je rechtstreeks stroom aftapt, beur je daar geen subsidie voor.”
De hele operatie betekende wel dat de dakspanten verstevigd moesten worden, want zo’n groot aantal zonnepanelen geeft een fors gewicht. ,,En we willen geen toestanden zoals met het voetbalstadion van AZ. Alles is bouwkundig goed onderzocht.” Albert Timmerman weet dat de realisatie van deze zonnecentrale ook voordelen heeft voor het bedrijf. ,,Dit telt voor ons ook mee voor de CO2-neutraliteit van het bedrijf, een prettige bijkomstigheid. Dan heb je bij aanbestedingsprocedures een streepje voor.”
Timmerman merkt al dat mensen nieuwsgierig zijn. ,,Boeren informeren al bij ons, maar veel boeren in de regio hebben zelf ook al wel zonnepanelen. Ik hoor ook wel dat dit beter is dan goede landbouwgrond vol zetten met panelen, maar dat zijn dan agrariërs die dat roepen”, glimlacht de ondernemer.