Frederiksoord - Hoe vormt het eeuwenoude landschap van Drenthe de inspiratiebron voor nieuwe plannen in ruimtelijke ontwikkeling? Die vraag stond vandaag centraal tijdens het symposium ‘Drentse makers’. Een bijeenkomst door en voor initiatiefnemers, landschapsarchitecten, doeners en durvers in Drenthe. Oftewel: Drentse makers.
Vernieuwen, werken aan een nóg mooier Drenthe, met behoud van de Drentse identiteit. Dé uitdaging voor ruimtelijk ontwikkelaars van vandaag. Verschillende initiatiefnemers vertelden over hun ervaringen in planontwikkeling.
Een van de Drentse makers is Martin Wemes, verbonden aan de Maatschappij van Weldadigheid, over de nieuwe koloniewoningen in Frederiksoord: “Er is bij het ontwerp van de koloniewoningen gewerkt vanuit de geschiedenis van de plek. De nieuwe woningen zijn volgens het oude gedachtegoed van de Koloniën van Weldadigheid gebouwd. Je moet het verhaal kennen, dan ga je het landschap écht zien.”
Tijdens het symposium presenteerde Tjisse Stelpstra, gedeputeerde ruimtelijke ontwikkeling en energie, het boek ‘Drenthe Maakt’. Een boek dat inspiratie moet bieden om gezamenlijk een duurzaam en toekomstbestendig Drenthe vorm te geven. Gedeputeerde Stelpstra: “Inspireer elkaar, deel verhalen en voorbeelden. Als provincie willen we niet zeggen: dit is goed, of fout. We willen juist ruimte bieden en meedenken om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van klimaatveranderingen en energie in onze provincie een plek te geven. Versterk onze Drentse landschapskwaliteiten. Laat het landschap, ons Drentse goud, vooral een inspiratiebron zijn. Daarom dit boek. We moeten het landschap koesteren, maar we moeten ook ontwikkelen. Voor nu én later.” ‘Drenthe maakt’ is op aanvraag verkrijgbaar. Neem voor meer informatie contact op met het klantcontactcentrum van provincie Drenthe op 0592-365555.