Hoogeveen - Scholen, culturele instellingen, Pabo’s, muziekverenigingen en overheden in Drenthe gaan zich samen inzetten voor meer en beter muziekonderwijs op alle basisscholen in deze provincie. De ruim twintig partijen tekenen op 20 juni een samenwerkingsovereenkomst waarin de afspraken rond muziekeducatie zijn vastgelegd voor de komende jaren. Muziekakkoord Drenthe is onderdeel van Méér Muziek in de Klas Lokaal . Doel van het akkoord is dat muziekonderwijs weer structureel onderdeel wordt van het lesprogramma op alle basisscholen.
Mirjam Pauwels, ambassadeur van de stichting Méér Muziek in de Klas: “Het was de laatste jaren niet op alle scholen meer vanzelfsprekend dat kinderen muziekles kregen. Muziekakkoord Drenthe zorgt ervoor dat er straks in nog meer Drentse basisschoolklassen weer wordt gezongen, op instrumenten wordt gespeeld, naar muziek wordt geluisterd of op muziek wordt gedanst. Er zijn in Drenthe veel goede initiatieven om hier verandering in te brengen, maar ik hoop dat nog meer organisaties zich aansluiten, zodat we alle kinderen bereiken.”
Het Muziekakkoord Drenthe wordt op 20 juni ondertekend door alle samenwerkingspartners tijdens een muzikale bijeenkomst in Theater De Tamboer in Hoogeveen in het bijzijn van honderden kinderen.
De partners zijn ervan overtuigd dat muziek het inlevingsvermogen, de sociale binding en de creativiteit van kinderen stimuleert en daarmee hoort bij de brede vorming van het kind. Muziek leert kinderen om naar elkaar te luisteren en open te staan voor elkaars verschillen. Ook helpt muziek kinderen bij het ontdekken van hun talenten en de verwerking van andere leerstof, zoals taal en rekenen. Muziek maken geeft energie, durf en zelfvertrouwen. Dankzij de landelijke subsidieregeling Impuls Muziekonderwijs werken op dit moment al bijna zestig Drentse basisscholen aan de verbetering van hun muziekonderwijs. Deze stimulans werkt uitstekend. Leerkrachten worden geschoold door vakleerkrachten muziek, zodat zij zelfstandig aan de slag kunnen.
Het Muziekakkoord Drenthe is onderdeel van het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal om duurzame verankering van muziekonderwijs op basisscholen in de regio te realiseren. Dit gebeurt door regionale partijen met elkaar te verbinden en te laten samenwerken. Eerder werden er convenanten getekend in onder andere Zeeland, Limburg, Friesland, De Liemers en de stad Groningen. Het programma is opgezet door de stichting Méér Muziek in de Klas, een landelijke stichting die ervoor wil zorgen dat alle 1,6 miljoen kinderen op de basisschool structureel muziekonderwijs krijgen.