Nederlands-Belgisch trio wint ontwerpexpeditie van De Afvalkathedraal

19 jul 2023, 9:15 Nieuws
koekangerveld de afvalkathedraal mpressie2
Eigen foto

Koekangerveld – Het internationale consortium bestaande uit Atelier Tomas Dirrix en Studio ACTE uit Nederland en het Belgische Bollinger Grohman, heeft het winnende manifest en visie voor De Afvalkathedraal opgeleverd. Deze wordt gebouwd in Koekangerveld ter gelegenheid van Wiede Wold.

De ontwerpomgeving is voor deze eerste keer de gemeente De Wolden, die Culturele Gemeente van Drenthe 2023- 2024 is en viert dat met de manifestatie ‘Wiede Wold, de toekomst van ons platteland’. Peergroup locatietheater en Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie hebben de winnaar van de Afvalkathedraal Ontwerpexpeditie geselecteerd. De ontwerpfase gaat in september van start als onderdeel van een coöperatief proces.

De Afvalkathedraal wordt een bouwwerk dat volledig is opgetrokken uit bestaande materialen. Het ontwerp is gebaseerd op vernaculaire architectuur , wat kort omschreven kan worden als zelfbouw. Het team bestaat uit twee jonge en groeiende architectuur- en scenografiestudio's uit Nederland, aangevuld met expertise van een technisch bureau.

De Ontwerpateliers

Na de zomer, op 13 september, 4 oktober en 1 november, verzorgt de Peergroup ontwerpateliers en kunnen alle geïnteresseerden hun bijdrage leveren aan het definitieve ontwerp van De Afvalkathedraal. Bewoners van de gemeente De Wolden, architecten, stedenbouwkundigen, tuin- en landschapsarchitecten, interieurarchitecten, ontwerpers, sociologen, antropologen, ecologen, economen, transitiemanagers, technologen, filosofen, kunstenaars, marketeers, studenten en scholieren worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Ontwerpateliers.

Op 24 november wordt de Ontwerpexpeditie afgesloten met een publiekspresentatie en tentoonstelling van het definitieve ontwerp, waarna de bouw van De Afvalkathedraal begin december van start gaat.

koekangerveld de afvalkathedraal mpressie
Impressie van een voorbeeld afvalkathedraal.

De Afvalkathedraal

Peergroup en NICE willen met de bouw van De Afvalkathedraal alles wat in de maatschappij ogenschijnlijk geen waarde meer heeft, weer waarde geven. De Afvalkathedraal wordt gebouwd in samenwerking met de inwoners van de gemeente De Wolden en is circulair ontworpen, volledig gebaseerd op afgedankte materialen uit de nabije omgeving. Op deze manier krijgen mensen, materialen en middelen hernieuwde waarde als basis voor een nieuwe toekomst.

„Het is tijd voor bezinning. We moeten nadenken over hoe wij als mens omgaan met onze leefomgeving, waarom we deze verbruiken, vervuilen en vernietigen, en wat er van ons wordt gevraagd om dit patroon te doorbreken. We moeten bijdragen aan het creëren van een mooiere wereld, een goede toekomst voor de generaties na ons”, aldus de initiatiefnemers.

'Enabling elders'

Om de benodigde kennis, ervaring en houding te versterken, wordt in het project Afvalkathedraal samengewerkt met een team van ervaren professionals uit ontwerpdisciplines, aangrenzende vakgebieden en intrinsieke motivatie om bij te dragen aan de verandering naar een circulaire economie. Deze zogeheten enabling elders

zijn afkomstig uit het hele land en zijn Thomas M. Rau (oprichter en architect RAU), Ruth Mourik (CEO en onderzoeker DuneWorks & Procesbegeleider Leren Drenthe Woont Circulair), Kees Klomp (oprichter THRIVE Institute & Lector Betekeniseconomie Hogeschool Rotterdam), Allart Vogelzang (partner en architect vector-i architecten) en Woldenaar Pieter Brink (medeoprichter en architect B+O Architecten).

Theatervoorstelling ATROPOS

In De Afvalkathedraal speelt van 24 mei tot en met 30 juni 2024 de theatervoorstelling ATROPOS, een wervelende theaterstorm, gemaakt door Peergroup locatietheater, opgevoerd in samenwerking met het Noordpoolorkest en Garage TDI. In ATROPOS maken jongeren de dienst uit. Zij schudden het publiek wakker uit hun comfortabele ‘pipe dream’. Zij willen niet afwachten tot de wereld vergaat en gooien het roer liever meteen om, nu het misschien nog kan. Ze poken, schelden, wijzen, trekken, duiden, duwen en schreeuwen totdat de boodschap eindelijk landt.