Stichting Barak Linde organiseert weer middag met muzikale verhaalvoorstelling

03 apr 2022, 9:30 Nieuws
pn21102021 zuidwolde barak linde1
Artizzl media

Zuidwolde - Sinds Barak Linde is herbouwd naast Museum De Wemme, staat die volop in de belangstelling. Onlangs waren er filmopnames voor de nieuwste editie van Oorlog-Stories in opdracht van EO en NPO Zapp en nu staat er een nieuwe activiteit gepland.

Voor de vorige muzikale verhaalvoorstelling van Janne IJmker, met medewerking van klezmermuzikanten Karin Kuiper en Paulien Koops, ontstond een wachtlijst voor de kaartverkoop. Met het doel van de stichting voor ogen -de barak en haar geschiedenis voor de huidige en komende generaties te behouden- wordt er zondag 10 april nog een keer zo'n middag gehouden.

Werkverschaffing

De werkverruimingskampen waren in de jaren dertig door de Nederlandse regering gebouwd om werklozen in het kader van de werkverschaffing te huisvesten. Een aantal van deze kampen werd ontruimd om plaats te maken voor, door anti-Joodse maatregelen, werkloos geworden Joodse mannen. In januari 1942 werd de Joodse Raad in Amsterdam onder druk gezet en verantwoordelijk gesteld voor het leveren van Joodse werklozen.

Ook het dorp Linde had zo'n kamp. De barak, die herplaatst is aan de Burgemeester Tonckensstraat te Zuidwolde, is een stille getuige geweest van het verblijf en de deportatie van de Joodse mannen naar Kamp Westerbork. Daar stonden de treinen naar Auschwitz en Sobibor al klaar. Slechts een enkeling keerde terug.

Vergeet het niet

„De schaduwen dergenen die doodgemarteld zijn vergezellen ons op onze tocht. Ze verrijzen uit graven, putten, sloten, uit ovens, uit brandnetels, uit ongebluste kalk. Ze hadden allen het leven lief. Ze hielden van zonlicht en bloemen. Hun schimmen fluisteren ons toe: 'Vergeet het niet'."

Met dit citaat van Ilja Eherenburg begint de volwassen roman 'Wij hadden het leven lief' van Janne IJmker. Al in 2002 verscheen haar jeugdboek 'Mijn vriend Samuel' over hetzelfde gegeven, dat ze vernam van haar moeder Rieke van Goor. Rieke woonde als kind schuin tegenover Kamp Kremboong in Tiendeveen en zij stond model voor het meisje dat vriendschap sloot met een van de kampbewoners die op vrijdag te eten kreeg van haar ouders.

Aan jou geef ik mijn verhalen

Wat hebben een vieze zakdoek, een gekreukte brief en een pannetje eten met elkaar te maken? Hoe verloopt het verhaal van de koning en de jongen? Waar ontmoeten het meisje Riekie en de Jood Samuel elkaar? Wat is de plaats van muziek in dit verhaal? En waarom komt de vriendschap van Riekie en Samuel in oktober 1942 abrupt tot een eind? Kom dat horen en beleven in Barak Linde te Zuidwolde; opdat wij niet vergeten.

Janne IJmker vertelt op zondag 10 april om 13.30 en 15.00 uur. Toegang: gratis, beperkte deelname en de ruimte is niet verwarmd. Kaarten: Af te halen/te reserveren bij De Dekkers (v.h. Henk Dekker Mode), Hoofdstraat 60 te Zuidwolde. Tel. 0528-373035.