Het hoogtepunt van de democratie is natuurlijk altijd weer de mogelijkheid om te gaan stemmen. Vooral landelijk zal niet iedereen deze mening zijn toegedaan, maar op lokaal niveau is het toch wel even anders. Je kunt op personen stemmen die je kent, die jouw buurman of buurvrouw zijn en waar je misschien wel mee voetbalt of samen aan de bar staat.
Op woensdag 16 maart mogen we weer een gang naar de stembus maken, dit keer voor de verkiezingen van een nieuwe gemeenteraad. In De Wolden is het de laatste jaren niet zo heel spannend geweest wat de politiek betreft, geheel wat anders dan in buurgemeente Westerveld. Daar rolde nog wel eens politieke kop en stapte een raadslid over naar de concurrentie.
In De Wolden is het politiek gezien enorm saai. Komt dat nu doordat de fractie van Gemeentebelangen met liefst 8 van de 19 zetels de grootste partij is, bijna onaantastbaar, of doordat het gemeentebestuur het gewoon heel goed doet? Voor de gemeente is het niet verkeerd dat het rustig blijft, maar feit is wel dat de scherpte met zo’n grote meerderheid in het oog moet worden gehouden. Indutten kan funest zijn.
Wie de lijst van raadsverkiezingen sinds de gemeentelijke herindeling van 1998 erbij pakt, ziet dat Gemeentebelangen steeds wat groter werd, tot de 8 zetels die het in 2014 wist te bemachtigen en vier haar geleden gewoon vasthield. Zo’n grote meerderheid in de gemeenteraad lijkt achterover leunen in de hand te werken, maar het betekent ook dat een meerderheid van de stemgerechtigde bevolking ervoor gekozen heeft dat deze gele brigade het voortouw mag nemen. En dat legt toch een bepaalde druk en verantwoordelijkheid op Gemeentebelangen, dat met tweede partij de VVD (4 zetels) aan het roer staat.
In de gemeente De Wolden spreken ze niet van oppositiepartijen, maar van niet-collegepartijen. Het geeft aan dat de overige vijf partijen - CDA, PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie - er niet op uit zijn om beleid tegen te werken, maar dat ze juist ruimhartig meedoen aan het maken van beleid. Het belang van de gemeente De Wolden staat voorop. Dat betekent echter niet dat de niet-collegepartijen als brave schoolkinderen achter GB en VVD aanlopen. In de voorbije vier jaar was er voldoende oppositie, van de soms vlijmscherpe Mark Turksma van de PvdA bijvoorbeeld of Jaap Wiechers van de CU. De bijdragen van Albert Haar (D66) zijn in bijna alle gevallen zinvol. Ze droegen zeker punten aan die hout sneden, maar kritiek kwam niet altijd binnen bij het college.
Voor een goede besluitvorming is stevige oppositie belangrijk, het kan in geval van heikele punten net dat beetje meer balans brengen in een voorstel. Op zich zou het voor de politieke besluitvorming geen slechte zaak zijn als Gemeentebelangen één of twee zetels in gaat leveren, ten faveure van bijvoorbeeld een PvdA of D66. Het brengt meer balans in de gemeenteraad, al moet direct worden gezegd dat GB niet voor niets zoveel stemmen binnenharkt en dat op deze plek zeer zeker geen stemadvies wordt gegeven.
De vraag kan gesteld worden of het rommeltje dat de landelijke politiek heeft gemaakt, z’n weerslag op de lokale verkiezingen gaat krijgen. Dat zou niet terecht zijn, maar de Haagse affaires zouden partijen als CDA en VVD best eens pijn kunnen doen. De VVD pakte vier jaar geleden net die ene zetel van de PvdA af en D66 heeft eerder ook tegen een tweede Wolder zetel aangezeten. Komt het er nu van? Of gaan al die landelijk ontevreden kiezers nu ook nog naar Gemeentebelangen? Komt nog bij dat ervaren rotten als Jan ten Kate, Mirjam Pauwels en Jaap Wiechers niet langer lijsttrekker zijn voor hun partij.
We gaan het meemaken. Op deze site wordt de komende maanden in ieder geval uitgebreid stilgestaan bij de verkiezingen met nieuws, achtergronden, analyses en een stukje historie. De verschillende campagnes – hopelijk niet alleen online- worden nauwgezet gevolgd en op de dag zelf wordt de finale uitgebreid verslagen en van commentaar voorzien.